Αμφίβολη η θεραπεία με πλάσμα όσων έχουν αναρρώσει από κοροναϊό

Uncategorized

Δεν βοηθά τους σοβαρά ασθενείς με COVID – 19 το πλάσμα όσων έχουν αναρρώσει

Μηδαμινές ήταν οι διαφορές στην πορεία της νόσου από τη χορήγηση πλάσματος από άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό σε βαριά ασθενείς – Μελέτη αξιολόγησε την επιβίωση χωρίς μηχανική υποστήριξη

Το πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID – 19, ακόμη και με υψηλό τίτλο αντισωμάτων, δεν φαίνεται να βοηθά και πολύ τους βαριά ασθενείς από την ίδια νόσο, τελικά.

Η διαπίστωση έρχεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, κατά την οποία οι ερευνητές χορήγησαν δύο μονάδες υψηλού τίτλου πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, σε βαριά ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, με στόχο να διερευνήσουν την πιθανότητα βελτίωσής τους και την αποδέσμευσή τους από υποστηρικτικούς μηχανισμούς.

Στη μελέτη μετείχαν 4763 άτομα, με πιθανή ή επιβεβαιωμένη COVID – 19, κατά την περίοδο από 9 Μαρτίου 2020-18 Ιανουαρίου 2021. Από αυτούς, οι 2011 σοβαρά ασθενείς δέχθηκαν παρεμβάσεις με ανοσοσφαιρίνη σε 129 σημεία σε τέσσερις χώρες. Η παρακολούθησή τους έληξε στις 19 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ερευνητών, οι μισοί ασθενείς έλαβαν δύο μονάδες πλάσματος με υψηλό τίτλο αντισωμάτων (550 κ. εκατ. και 150 κ. εκατ.) εντός 48 ωρών από την τυχαία επιλογή τους και στους άλλους μισούς που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, δεν χορηγήθηκε τίποτα.

Από τους 2011 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 61 και 64 έτη για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα, η μέση μηχανική υποστήριξη ήταν 0 ημέρες στην ομάδα του πλάσματος και 3 ημέρες στην ομάδα ελέγχου, η θνησιμότητα εντός του νοσοκομείου έφτασε το 37,3% (401 από τους 1075 ασθενείς της ομάδας που έλαβε πλάσμα) έναντι 38,4% για την ομάδα ελέγχου (οι 347 από τους 904 ασθενείς που πήραν εικονικό φάρμακο) και ο μέσος όρος επιβίωσης εκτός μηχανισμού υποστήριξης ήταν 14 ημέρες και στις δύο ομάδες.

Οι επίδραση της θεραπείας ήταν σταθερή στο βασικό ζητούμενο των ημερών επιβίωσης και νοσηλείας με COVID – 19 μέχρι την 21η ημέρα της νόσου, χωρίς την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης των ζωτικών οργάνων των ασθενών, καθώς επίσης και σε  11 δευτερογενή αποτελέσματα. Τα δευτερογενή αποτελέσματα περιελάμβαναν επιβίωση 28 ή 90 ημερών, χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας, της καρδιακής λειτουργίας, χωρίς διασωλήνωση, εξωσωματική μηχανική οξυγόνωση, θάνατο, διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ, ημέρες νοσηλείας σε θάλαμο, μέτρηση βάσει της κλίμακας του ΠΟΥ κατά την 14η ημέρα, θρομβοεμβολικά επεισόδια στις 90 ημέρες και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες καταγράφηκαν στο 3% των ασθενών που ήταν στην ομάδα που πήρε πλάσμα (τα ευρήματα καταγράφηκαν σε 32 από τους 1075 ασθενείς), καθώς επίσης και στο 1,3% (στους 12 από τους 905 ασθενείς) που δεν πήρε πλάσμα και αντίθετα, μετείχε στην ομάδα ελέγχου.

Άννα Παπαδομαρκάκη

ΠΗΓΗ: IN.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *