Η ΕΓΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΥΝΘΕΤΕΙ ΤΗ ΖΩΗ

Uncategorized

Η ΕΓΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΥΝΘΕΤΕΙ ΤΗ ΖΩΗ 8.3.22 https://youtu.be/dhrERrRlDbE

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Χρήστος Κατσαρός

Στο καφέ – μπαρ Κέννεντυ στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  8 Μαρτίου εκδήλωση της ΕΓΕ Σερρών για να τιμηθεί η γυναίκα  και δη η γυναίκα στην πρώτη γραμμή της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που παρότι χειροκροτήθηκε στη συνέχεια ξεχάστηκε από τους θεσμούς και τις δομές. Αυτό το κενό έρχεται να γεμίσει με τον κοινωνικό της ρόλο η Ένωση Γυναικών Ελλάδος, όπως τόνισε κατά την ομιλία της στην εκδήλωση η πρόεδρος της ΕΓΕ Σερρών κα Αδαμαντία (Διαμάντω) Φραγγεδάκη. Ενδεικτικά βραβεύτηκαν με ομόφωνη απόφαση τρεις Σερραίες νοσηλεύτριες που ακόμα και κατά τη διάρκεια των εορτών δεν ξεκουράστηκαν στιγμή και βρίσκονταν πάντα στις επάλξεις του καθήκοντος. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην κα Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Σερρών, η οποία ταξίδεψε για αυτό το λόγο στις Σέρρες από τα Γιάννενα. Η βράβευση της προέδρου του Ερυθρού Σταυρού σηματοδοτεί συμβολικά και τον αγώνα των γυναικών στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Παράλληλα η ΕΓΕ ως κοινωνικός φορέας ασχολείται με ζητήματα γυναικείας αλληλεγγύης, προστασίας και φροντίδας. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και το Σπίτι της Γυναίκας που ιδρύθηκε πριν περίπου 25 χρόνια ως η πρώτη δομή αυτού του είδους, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και πανευρωπαϊκά, ονοματοδοτώντας και την κεντρική δομή. Στα πλαίσια της συνέργειας και της αλληλεγγύης για το έτος 2022 η αναπτύσσει συνεργασίες με το Δήμο Σερρών και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας  και τιμά φέτος φορείς στον τομέα του εθελοντισμού.

Επίσης η κα Φραγγεδάκη έκανε μνεία στις προσπάθειες της ΕΓΕ το 1983 και της τότε προέδρου της κας Μαργαρίτας Γκραντ (τότε Παπανδρέου) για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και για τη θεσμοθέτηση της ισότητας. Αξίζει να τονιστεί η δήλωση της κας Φραγγεδάκη ότι η ΕΓΕ δεν βρίσκεται απέναντι στους άνδρες, αλλά τους θέλει αλληλέγγυους και το νομοθετικό πλαίσιο παρέχει την νομική κάλυψη σε μια εποχή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η γυναίκα έχει τρωθεί τόσο ψυχικά όσο και επαγγελματικά.

Στον κοινωνικό ρόλο της ΕΓΕ εντάσσονται και οι προσπάθειες στήριξης των μητέρων που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Ουκρανία, αλλά και της φροντίδας ασυνόδευτων παιδιών σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών «Εμμέλεια» και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Η βράβευση ξεκίνησε από την κα Σωφρονία Αντωνιάδου την μακροβιότερη εν ενεργεία νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών που κατασυγκινημένη ευχήθηκε χρόνια πολλά στις γυναίκες και ακολούθησαν οι βραβεύσεις της κυρίας Άννας Στεργιανού, νοσηλεύτριας στο ΚΑΜΕΑ/ΚΕΠΕΠ Σερρών και της κυρίας Μαρίας Θεοδωρίδου, Προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Σερρών. Τον πρώτο κατά σειρά τιμητικό τίτλο απένειμε η ίδια η πρόεδρος της ΕΓΕ Σερρών κα Φραγγεδάκη, η οποία δήλωσε ότι στο πρόσωπο των τριών γυναικών βραβεύονται όλες οι γυναίκες που αγωνίστηκαν, αγωνίζονται και θα αγωνιστούν στον τομέα της υγείας.

Η κα Βάγια Στεφανίδου και η κα Πεϊτάνη απένειμαν το βραβείο στην κα Στεργιανού, η οποία δήλωσε ότι το αφιερώνει στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Σερρών και στα ΚΑΜΕΑ και το ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου.

Τα νέα μέλη της ΕΓΕ Σερρών, η κα Βασιλοπούλου και η κα Μαρία Τσιώλη, βράβευσαν την πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού κα Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία δέχτηκε το βραβείο της εκ μέρους όλων των εθελοντριών νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού στις Σέρρες.

Κλείνοντας την εκδήλωση η κα Φραγγεδάκη ανακοίνωσε την συνεργασία της ΕΓΕ με τον Ερυθρό Σταυρό για τη βοήθεια στις γυναίκες που πλήττονται από τον πόλεμο, ανεξαρτήτως πλευράς, ενώ η κα Ηρώ Σαραντίδου μοίρασε ως συμβολικό αναμνηστικό δώρο στις παρευρισκόμενες την αφίσα του Συλλόγου που έχει ως νόημα τον γενεσιουργό ρόλο της γυναίκας που επανενώνει και επανασυνθέτει τη ζωή που τη μεταφέρει και τη σέβεται.

Η κα Φραγγεδάκη ανακοίνωσε πως η κα Καβογιάννη (Στεργιανού), εθελόντρια στο Σπίτι της Γυναίκας, δώρισε έναν πίνακα για τη λαχειοφόρο αγορά που θα γίνει το Μάιο στο ουζερί «Χαμίνι» στον πεζόδρομο. Στη συνέχεια ευχαρίστησε την «Γραφίδα Σιντικής» και τον Χρήστο Κατσαρό για την κάλυψη της εκδήλωσης και την κα Χριστίνα Παπαφράγκου φωτογράφο συνεργάτιδα του «Καθημερινού Παρατηρητή Σερρών», αλλά και την αδερφή της για την συναισθηματική της συμπαράσταση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που έγινε αναφορά στα 700 ασυνόδευτα παιδιά από την Ουκρανία που έφτασαν στην δομή των Σερρών, αλλά και σε αυτά που φιλοξενούνται με τις μητέρες τους. Η πρόεδρος της ΕΓΕ Σερρών ανακοίνωσε την συνεργασία με την πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ, εντεταλμένη σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Σερρών και εκπαιδευτικό κα Χρυσάνθη Παλάζη , την κα Σωτηρία Πάνου Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Εθελοντισμού του Δήμου Σερρών και με την κα Παναγιωτάκη από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών. Όπως ανακοίνωσε η κα Παλάζη στο χώρο της ΚΕΔΗΣ συγκεντρώνονται για τα μικρά προσφυγόπουλα κάθε ηλικίας ρούχα, υποδήματα, παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα, κυρίως είδη συσκευασμένου πρωινού, όπως μπισκότα ή φρυγανιές, ενώ η Αντιδήμαρχος κα Πάνου ενημέρωσε ότι από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ο Δήμος συγκεντρώνει ανθρωπιστικό υλικό για αποστολή στην Ουκρανία.

Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς ο Δήμος Σερρών δια της Αντιδημάρχου κας Πάνου ανακοίνωσε ότι όσες γυναίκες το επιθυμούν μπορούν να κάνουν δωρεάν γυναικολογικό έλεγχο κατόπιν ραντεβού,

Κάνοντας μια μικρή παρένθεση η κα Φραγγεδάκη ευχαρίστησε το νέο μέλος της ΕΓΕ κα Μαρία Τσιώλη και το παλαιότερο κα Ειρήνη Βασιλοπούλου για την αμέριστη βοήθεια και συμβολή της στο πρόγραμμα για το Σπίτι της Γυναίκας όταν αυτό μεταφέρθηκε στη Βίλα Μάλλιου.

Τέλος τον λόγο πήρε η δημοσιογράφος και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Σερρών «Δύναμη Σερραίων», κα Αριάδνη Παπαφωτίου, η οποία έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΓΕ Σερρών διότι αναβιώνει ένα σύλλογο που συσπειρώνει τις γυναίκες μετά από πολλά χρόνια και προωθεί την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση όχι μόνο στον παρόντα χρόνο, αλλά και ως παρακαταθήκη για το μέλλον σε μια κοινωνία διαρκώς μεταλλασσόμενη μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόσο η κα Αντωνιάδου, όσο και εκπρόσωποι του Δήμου Σερρών, αλλά και η πρόεδρος της ΕΓΕ Σερρών μίλησαν στην κάμερα της Γραφίδας Σιντικής και του TV Επιλογές και στον Χρήστο Κατσαρό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Η κυρία Σωφρονία Αντωνιάδου, που βραβεύτηκε από την ΕΓΕ Σερρών για τον αγώνα που δίνει επί 37 συναπτά έτη στο αναισθησιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών ως νοσηλεύτρια, ευχήθηκε όλες οι γυναίκες να είναι γερές και να εισπράττουν το σεβασμό που τους αξίζει.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, κα Σωτηρία Πάνου, δήλωσε πως πρόκειται για μία μέρα μνήμης και περισυλλογής κατά την οποία τιμώνται όλοι οι γυναικείοι αγώνες που δόθηκαν από το 1857 μέχρι και σήμερα για να κατακτηθούν δικαιώματα, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, και να έχουν μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Επίσης τόνισε ότι παρά τους αγώνες οι γυναίκες πέφτουν ακόμα θύματα έμφυλης βίας και για αυτό πρέπει να τεθούν νέοι στόχοι ώστε να παταχθεί αυτό το φαινόμενο και έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΓΕ και στην κα Φραγγεδάκη για τις δράσεις προς όφελος των γυναικών. Παράλληλα κάλεσε τους δημότες και κυρίως τις γυναίκες να συμμετάσχουν στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων και του Συμβουλευτικού Σταθμού Γυναικών. Όπως είπε, οι γυναίκες δεν είναι ούτε το δεύτερο ούτε το αδύναμο φύλο, αλλά λειτουργούν πλέον ομότιμα και όχι μόνο ισότιμα σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.

Η κα Αριάδνη Παπαφωτίου εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, συνεχάρη την ΕΓΕ για την εκδήλωση που διοργάνωσε και την πρωτοβουλία της να τιμήσει τις εθελοντικές πρωτοβουλίες των γυναικών μέσα στην πανδημία δίνοντας ένα μήνυμα με αποδέκτες τους κοινωνικούς θεσμούς, τους άνδρες, αλλά κυρίως τις γυναίκες καθώς τα κοινωνικά πρότυπα στα οποία δεσμεύονται είναι ενίοτε ακατάλληλα και τις εμποδίζουν να αναπτυχθούν έτσι όπως πρέπει. Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι η κοινωνία θα προχωρήσει και όλα θα διορθωθούν χάρη στη επιμονή και των δύο φύλων.

Η κα Παλάζη, πρόεδρος ΚΕΔΗΣ και εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού, ανέφερε πως στο πρόσωπο της κας Φραγγεδάκη βλέπουμε τη συνέχεια μιας μεγάλης παράδοσης στο Σύλλογο Γυναικών που ξεκινάει από την μητέρα της σημερινής προέδρου, η οποία υπήρξε η ψυχή του συλλόγου. Για την ημέρα της Γυναίκας δήλωσε πως είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν οι γυναίκες, και να αποδείξουν ότι μπορούν να συμβάλουν σε πράξεις αλληλεγγύης και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό.
Η πρόεδρος της ΕΓΕ Σερρών δήλωσε στην κάμερα της Γραφίδας Σιντικής ότι είναι μια μεγάλη ημέρα συγκίνησης, χαράς και ευθύνης για τις γυναίκες και ότι η παρακαταθήκη που έχει παραλάβει από την προηγούμενη διοίκηση είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, να κάνουν «τα πικρά γλυκά» και να συνεχίζουν τις δράσεις τους με αισιοδοξία.

Η κα Φραγγεδάκη ανέφερε και πάλι ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις Σερραίες στην πρώτη γραμμή του αγώνα στον τομέα της υγείας με τις οποίες προσβλέπει σε μεγαλύτερη συνεργασία μπροστά στις εξελίξεις που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε ερώτησή μας αν υπάρχει  λόγος να μιλάμε σήμερα για ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, στον δυτικό τουλάχιστον κόσμο η κα Φραγγεδάκη απάντησε ότι αν και οι γυναίκες είναι μπροστάρισσες και εμπροσθοφυλακή σε ότι αφορά την ευθύνη, ωστόσο έχουν τον δεύτερο ρόλο στα κέντρα δομής της εξουσίας και συχνά υφίστανται την καταπίεση και τη διάκριση, όπως έδειξε και η περίοδος της πανδημίας από την οποία έχουν τρωθεί ιδιαίτερα σε όλους τους τομείς.

Αναφορικά με ερώτηση μας για τις γυναικοκτονίες η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος Σερρών μας ανέφερε ότι πρόκειται για μια οπισθοχώρηση της κοινωνίας και ότι η ΕΓΕ παλεύει τόσο για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο έχει καθιερωθεί και μέσα από πρωτοβουλίες της Ένωσης, όπως το Σπίτι της Γυναίκας, κατάκτηση της Ένωσης Γυναικών Σερρών, και άλλων συμβουλευτικών κέντρων όσο και για συνέργειες με άλλους φορείς, όπως π.χ. με το Δήμο για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης είτε απέναντι σε πρόσφυγες που έρχονται από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας είτε απέναντι σε γυναίκες που υφίστανται την έμφυλη βία και τις κακοποιητικές συμπεριφορές, φαινόμενο που δεν είναι καινούριο, αλλά το εντελώς αντίθετο, ειδικά μετά την πανδημία.

Για το κίνημα me too που συγκλόνισε το χώρο του θεάτρου και του αθλητισμού με περιπτώσεις κακοποίησης και προσβολής γυναικών ανέφερε ότι αφορά όλους τους εργασιακούς τομείς και δίνει ένα ρόλο κι ένα λόγο στη γυναίκα που δεν κατέχει τη σωματική ρώμη να βγει μπροστά όταν υφίσταται τη βαναυσότητα από το άλλο φύλο. Από την άλλη πλευρά, το me too έγινε η αφορμή να έρθουν στο φως κακοποιητικές συμπεριφορές και να επιβληθούν ποινές οι οποίες είναι αποτρεπτικές για παρόμοιες καταστάσεις.

Σε ό, τι αφορά το δύσκολο καθήκον που ανέλαβαν οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες συνάδελφοί τους στον τομέα υγείας κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας η κα Φραγγεδάκη ανέφερε ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος πραγματοποίησης της εκδήλωσης για να τιμηθούν οι γυναίκες που από το υστέρημα των δυνάμεων τους αλλά από το περίσσευμα της καρδιάς τους μπήκαν μπροστά και έγιναν η μάνα, η αδερφή, η σύντροφος του κάθε ασθενούς που δεν είχε ένα χέρι για να πάρει μία δύναμη. Πρόκειται για τις νοσηλεύτριες που ενώ στην αρχή χειροκροτήθηκαν στην συνέχεια ξεχάστηκαν και σε αυτές αποδίδει τιμή η ΕΓΕ, όπως και στους άνδρες συναδέλφους τους, καθώς ο ρόλος τους είναι εξίσου σημαντικός αλλά και με τη αλληλεγγύη των ανδρών ο γυναικείος αγώνας μπορεί να κατακτήσει περισσότερα.

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες δίνουν έναν πολύπλευρο και κοπιαστικό αγώνα μέσα στην κοινωνία σε όλους τους τομείς. Σε ερώτησή μας για το ποιο είναι το μήνυμα προς τις γυναίκες που νιώθουν ότι δεν αντέχουν άλλο η πρόεδρος της ΕΓΕ Σερρών μας απάντησε ότι οι γυναίκες δεν κουράζονται ποτέ και βρίσκουν πάντοτε τη δύναμη μέσα τους συναισθανόμενες την ευθύνη ως χαρά και ευλογία παρότι πολλές φορές  νιώθουν να είναι με την ψυχή στο στόμα.   

Επίσης, για τις  χώρες όπου η γυναίκα πωλείται και αγοράζεται, δεν έχει λόγο και είναι κλεισμένη στο σπίτι, χωρίς οικονομικούς πόρους και ανήμπορη να αντιδράσει λόγω μίας ακραίας θρησκευτικής αντίληψης για τον άνθρωπο και την κοινωνία και για τον τρόπο παρέμβασης εκεί, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις γυναίκες, απάντησε ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου ο οικουμενικός πολιτισμός έχει συγκεράσει συνήθειες, ήθη, έθιμα και αντιλήψεις ή δραστηριότητες ανθρώπων από πολλά μετερίζια, πρέπει να επανεξετάσουμε κάποιες συνήθειες που θα’ πρεπε να μπουν οριστικά στο παρελθόν. Όπως μας είπε, η ΕΓΕ έχει επιστημονική ομάδα που μελετά των επαναπροσδιορισμό τέτοιων συμπεριφορών που στην ουσία είναι κακοποιητικές και προσβάλλουν και θίγουν βάναυσα τη γυναίκα σήμερα.

Τέλος για το Σύλλογο και την Ημέρα της Γυναίκας ανέφερε ότι είναι μια μέρα συγκίνησης γιατί μετά από δύο χρόνια πανδημίας και άλλων συνθηκών δόθηκε η ευκαιρία να συγκεντρωθούν οι γυναίκες του Συλλόγου υπό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέχτηκε τον Οκτώβριο και απαρτίζεται τόσο από παλαιά όσο και από νέα μέλη, και να πιάσουν το νήμα από την  αρχή με δράσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης, αλλά και εκδηλώσεις που ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα και αναμένονται και άλλες για το Πάσχα, ενώ για τη συγκεκριμένη εκδήλωση τόνισε ότι είναι μια υπενθύμιση σε όλους να συνδράμουν στην συλλογή ανθρωπιστικού υλικού ή με τον εθελοντισμό τους και το χαμόγελό τους, ώστε μαζί με το υπέροχο γυναικείο σερραϊκό δυναμικό να γίνει κάτι μεγαλειώδες.

Εμείς ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες.

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)

Ιδιοκτήτης της «Γραφίδας Σιντικής»

Ρεπόρτερ του TV Επιλογές

Συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινός Παρατηρητής» Σερρών

 Σωφρονία Αντωνιάδου: Οι γυναίκες πρέπει να εισπράττουν το σεβασμό που τους αξίζει 8.3.22 https://youtu.be/6BgQRG09KK8

Σωτηρία Πάνου: Πρέπει να τεθούν νέοι στόχοι για να παταχθεί η έμφυλη βία 8.3.22 https://youtu.be/vlQSKNQS_W0

Αριάδνη Παπαφωτίου: Τα κοινωνικά πρότυπα είναι ακατάλληλα 8.3.22 https://youtu.be/Wb6wrYGJqDk

Παλάζη: Στο πρόσωπο της Διαμάντως βλέπουμε την συνέχεια μιας μεγάλης παράδοσης στο Σύλλογο Γυναικών https://youtu.be/_yeZUQNpvsI

Διαμάντω Φραγγεδάκη: Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα ευθύνης για τις γυναίκες 8.3.22 https://youtu.be/xa36YjgpR6A

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgrafida.sintikis%2Fposts%2F1895032864019305&show_text=true&width=500

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *