Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση έχει πετάξει «λευκή πετσέτα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει όμως τις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία»

Uncategorized

Με τους νεκρούς της πανδημίας να ξεπερνούν πλέον τους 27.500, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με εκατοντάδες διασωληνωμένους, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στην αντιμετώπιση του COVID-19. Χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική και χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους, αρκείται στο να εξαγγέλλει την άρση των μέτρων και των περιορισμών, καθώς και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. 

Εξακολουθεί να στερεί από τα νοσοκομεία τις υπηρεσίες περίπου 7000 πολύπειρων υγειονομικών που είναι σε αναστολή χωρίς μισθό εδώ και επτά μήνες, αλλάζει «εν κρυπτώ» τις εργασιακές σχέσεις και τις προοπτικές μονιμοποίησης των επικουρικών ιατρών,  βάζει και πάλι εργολάβους στις υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας, παρά το ότι θα στοιχίζουν πολλά περισσότερα και θα προσφέρουν λιγότερα, συνεχίζει ακάθεκτη την προσπάθεια απαξίωσης των δημοσίων νοσοκομείων. 

Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να «χρησιμοποιεί» την πανδημία για να δικαιολογεί τις απευθείας αναθέσεις χωρίς μάλιστα διαπραγμάτευση και χωρίς να εξασφαλίζεται η αποδοχή της συμφερότερης για το δημόσιο προσφοράς. Η κυβέρνηση που έχει διαθέσει περισσότερα από 7 δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, φρόντισε να δώσει νέα παράταση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την 8η συνεχόμενη, προκειμένου τόσο ο Υπουργός, όσο και οι εποπτευόμενοι από αυτόν φορείς, να συνεχίσουν με πρόσχημα την πανδημία να λειτουργούν εκτός κάθε πλαισίου διαφάνειας και να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τα χρήματα του ελληνικού λαού. 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς μπορούν να προσφύγουν στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για συμβάσεις προμηθειών και παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο που σχετίζεται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων έως 30/6/2022 παρατείνοντας για 8η φορά σχετική διάταξη της ΠΝΠ στην έναρξη της πανδημίας. Μάλιστα, 9 ημέρες μετά την πρώτη ΠΝΠ απελευθέρωσης των απευθείας αναθέσεων, με την ΠΝΠ της 20/03/2020, απαλείφθηκε και το αρχικό όριο προϋπολογισμού σύμβασης που ήδη είχε ανέβει στις 60.000 ευρώ και επιπλέον απαλείφθηκε η πρόβλεψη για έκδοση πρόσκλησης, όπως και για υποχρέωση επιλογής της χαμηλότερης οικονομικά προσφοράς (άρα απευθείας αναθέσεις χωρίς υποχρέωση λήψης προσφορών). Ενδεικτική πάντως των προθέσεων συνολικά της κυβέρνησης είναι η χρηματοδότηση 270.000€ με απευθείας ανάθεση σε εταιρία ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρίας Opinion Poll από τον ΕΔΥΤΕ ΑΕ, με πλείστες παρατυπίες όπως αποκαλύφθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Η σχέση λοιπόν της κυβέρνησης και η μόνη της επαφή με την πανδημία, είναι η επίκλησή της για να δικαιολογεί την πληρωμή άσχετων με την πανδημία υπηρεσιών,  μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση δημοσκόπων. Η πανδημία έγινε άλλοθι για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για την υλοποίηση αντικοινωνικών πολιτικών. 

Αυτή η κυβέρνηση συνειδητά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό προκείμενου να υφαρπάξει τη  ψήφο του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Συνειδητά επιθυμεί τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την ανάθεση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας σε ιδιώτες, την ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και οικονομικά ισχυρών. 

Απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του στις κάλπες και θα στείλει τον κ Μητσοτάκη και τις ιδεοληψίες του στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αναθέτοντας στις προοδευτικές δυνάμεις και τον Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους, αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και διαμόρφωσης των προϋποθέσεων ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *