Οι δομές του Δήμου Θέρμης και η βιβλιοθήκη της υποδέχθηκαν θερμά τη συγγραφέα Σωτηρία Κυρμανίδου και το τελευταίο της παραμύθι

Uncategorized

Ρεπορτάζ-επιμέλεια: Χρήστος Α. Κατσαρός

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θέρμης παρουσιάστηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 για το κοινό της Θεσσαλονίκης το βραβευμένο παραμύθι της κυρίας Σωτηρίας Κυρμανίδου «Κυκλάμινο μη μαραθείς» που πραγματεύεται το ευαίσθητο ζήτημα της παιδικής νεοπλασίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σερραίων κατοίκων Θέρμης, κύριος Παναγιώτης Μαλούδης, ο οποίος δήλωσε ότι ο σύλλογος στέκεται πάντοτε αρωγός σε κάθε προσπάθεια που δίνει λύσεις σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Η κυρία Κυρμανίδου, από την άλλη, απαντώντας σε ερώτημά μας δήλωσε ότι αποκόμισε μία πολύ ζεστή και φιλόξενη εικόνα τόσο από το κοινό της Θεσσαλονίκης όσο και από φορείς που προβάλλουν το έργο της με τους οποίους μάλιστα έπεται και συνέχεια συνεργασιών και μας ευχαρίστησε προσωπικά για την προβολή του παραμυθιού της.

Από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση πολλοί ήταν αυτοί που κατέθεσαν την άποψη τους. Η κυρία Λάππα, νομικός, συγγραφέας Γενική Γραμματέας του Δήμου Θέρμης μας μίλησε και για τους τρόπους αξιοποίησης του βιβλίου από τον Δήμο Θέρμης για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Η κα Κλιματσούδα, διευθύντρια κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής του Δήμου Θέρμης, ανέφερε ότι το βιβλίο παρουσιάζεται με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κοινωνικής εργασίας και στα πλαίσια της δικτύωσης του Δήμου Θέρμης με την UNESCO (ΟΥΝΕΣΚΟ).

Η κυρία Μορφίδου, κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Θέρμης, αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση του βιβλίου από τους εκπαιδευτικούς σε ζητήματα Αγωγής Υγείας.    

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κύριος Αποστόλου, αναφέρθηκε στους φωτισμένους ανθρώπους που σε καιρούς ζοφερούς αφιερώνουν χρόνο στα κοινωνικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ, κύριος Αγγέλου, εστίασε στην καινούρια αρχή για τα πολιτιστικά πράγματα της Θέρμης με την παρουσίαση του παραμυθιού της κυρίας Κυρμανίδου.

Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης κύριος Χρήστος Βαγιωνάς είπε χαρακτηριστικά ότι με το βιβλίο της κυρίας Κυρμανίδου «Κυκλάμινο μη μαραθείς» αναβίωσε η πολιτιστική άνοιξη.

Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ κύριος Αγγέλου κλήθηκε στο βήμα για ένα χαιρετισμό και εστίασε στην επανεκκίνηση της φιλαναγνωσίας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Θέρμης, κύριος Αποστόλου.

Τέλος κλήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σερραίων κατοίκων Θέρμης να χαιρετήσει την εκδήλωση, ο οποίος πρόσφερε στην συγγραφέα μία ανθοδέσμη και μία μινιατούρα – αντίγραφο παραδοσιακού ζουρνά.

Το πάνελ αποτελούσαν, εκτός της συγγραφέως, οι κυρίες Κλιματσούδα Χρύσα, Μορφίδου Μαρία, Λάππα Ειρήνη και Παπανίκου Μάγδα, η οποία εκτός από συντονίστρια της νεοσύστατης δομής του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Θέρμης υπήρξε και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Παίδων με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος «ΛΑΜΨΗ»

Η κυρία Λάππα κατά την παρουσίαση εστίασε στην ενσυναίσθηση που διέπει το παραμύθι και τους  εναλλακτικούς τρόπους λύτρωσης.

Η κα Μορφίδου επισήμανε ότι στο βιβλίο της κας Κυρμανίδου συναντάμε πρωτοτυπίες και καλές πρακτικές.

Η κα Παπανίκου, η οποία υπήρξε και γονέας παιδιού με νεοπλασματική ασθένεια, έχοντας μάλιστα βιώσει την απώλεια, τόνισε τη δικτύωση των γονέων που αντιμετωπίζουν παρόμοιο ζήτημα με σκοπό την ψυχολογική ενδυνάμωση και την σύνδεση με την αγάπη που τελικά λυτρώνει.

Μετά από ερώτηση της κας Μορφίδου προς τη συγγραφέα σχετικά με το έναυσμα για την ενασχόλησή της με το θέμα του παιδικού καρκίνου η κα Κυρμανίδου αφού ευχαρίστησε τους παρόντες και ειδικά τον Σύλλογο Σερραίων και εμάς προσωπικά, έδωσε το λόγο στη συγγραφέα κα Βασιλική Γκουντσίδου.

 Η κα Γκουντσίδου προσπάθησε να ερμηνεύσει τον συμβολισμό του κυκλάμινου που επιζεί εκεί όπου δεν το περιμένεις, αλλά και στην ετυμολογία της λέξης από τον κύκλο και την άμυνα.

Στο τέλος της εκδήλωσης και αφού οι κυρίες στο πάνελ έλαβαν από ένα συμβολικό δώρο η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της και έγραψε αφιερώσεις σε όσους από τους παρευρισκόμενους τα αγόρασαν, καθώς διετίθεντο σε διπλανή αίθουσα.

Με το πέρας της βιβλιοπαρουσίασης δηλώσεις έκανε και ο κος Χρήστος Βαγιωνάς ως υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος ανέφερε το πόσο ζεστά οι δημότες αγκάλιασαν την εκδήλωση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Δηλώσεις επίσης έκαναν και παρευρισκόμενοι από το κοινό, όπως τόσο η νεαρή δασκάλα κα Προκοπίου αλλά και η σχεδόν αιωνόβια κα Μαρία Σωτηριάδου.  Συμπέρασμα; Και οι δύο με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο δήλωσαν ότι το βιβλίο διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά κεράσματα για όλους τους παρευρισκόμενους.

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)

Ιδιοκτήτης της «Γραφίδας Σιντικής»

Ρεπόρτερ του TV Επιλογές

Συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινός Παρατηρητής» Σερρών

Οι δομές του Δ. Θέρμης / βιβλιοθήκη της υποδέχθηκαν θερμά τη συγγραφέα Σ. Κυρμανίδου και το παραμύθι

Οι δομές του Δήμου Θέρμης και η βιβλιοθήκη της υποδέχθηκαν θερμά τη συγγραφέα Σωτηρία Κυρμανίδου https://youtu.be/gPxCQ0gn_Ig

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *