Λευτέρης Αβραμάκης: «Εμπαιγμός των μακροχρόνια ανέργων από τη ΝΔ»

Uncategorized
Εξήντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή καταγγέλλοντας το γεγονός ότι περισσότεροι από τα 2/3 των μακροχρόνια ανέργων εξαιρούνται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400€ που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν, ενώ ως μακροχρόνια άνεργος θεωρείται μέχρι σήμερα όποιος διαθέτει κάρτα ανεργίας συνεχόμενα για διάστημα πάνω από 12 μήνες, στην σχετική υπουργική απόφαση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, επιδοτούνται όσοι χαρακτηρίστηκαν μακροχρόνια άνεργοι από 1/4/2019 έως και 16/4/2020, δηλαδή όσοι κατέχουν κάρτα ανεργίας από 12 έως 24,5 μήνες. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ με αυτή την αλχημεία, μένουν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης περίπου 336.000 μακροχρόνια άνεργοι. 
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η κυβέρνηση για κάποιο ακατανόητο λόγο αποφάσισε να ορίσει εκ νέου τον χαρακτηρισμό μακροχρόνια άνεργος και να εξαιρέσει από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση όποιον πολίτη βρίσκεται άνεργος για διάστημα που ξεπερνά τα δύο χρόνια. Η πολιτική αυτή επιλογή, αφήνει εκτός της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τα 2/3 των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή 336.000 ανθρώπους. Είναι πραγματικά αδιανόητο η ΝΔ να εφευρίσκει τρόπους να συγκρατήσει δαπάνες προς ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν έχουν εισοδήματα, την ίδια στιγμή που επιμένει να δαπανά εκατομμύρια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, καναλάρχες και εταιρίες επικοινωνίας για να τη «λιβανίζουν» νυχθημερόν. Η κοινωνική αναλγησία που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση, η απέχθεια και η απαξίωση  της ΝΔ για τους πλέον οικονομικά ευάλωτους είναι πραγματικά απίστευτη».   
Αναλυτικά η ερώτηση :
C:Userse.pantalouAppDataLocalMicrosoftWindowsTemporary Internet FilesContent.Wordlogo_syriza.jpg
Αθήνα, 27 Απριλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ. κ. Υπουργούς 
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Οικονομικών


ΘΕΜΑ: «Το κράτος εμπαίζει τους μακροχρόνια ανέργους αποκλείοντας μεγάλη μερίδα από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ»
Με την υπ αριθ. οικ 15687/282/2020 (ΦΕΚ 1468/Β/16-4-2020) Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α), ορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.
Με βάση την πάγια πρακτική, για να θεωρείται κάποιος μακροχρόνια άνεργος, θα πρέπει να διαθέτει κάρτα ανεργίας, συνεχόμενα για πάνω από 12 μήνες (12 μήνες και 1 ημέρα). Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, για το έκτακτο βοήθημα των 400 ευρώ, επιδοτούνται όσοι χαρακτηρίστηκαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 01/04/2019 έως και 16/04/2020, δηλαδή, στην ουσία, όσοι απέκτησαν κάρτα ανεργίας από 01/04/2018 έως 16/04/2019. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι επιδοτούνται μόνο όσοι, μέχρι την 16/04/2020, διαθέτουν κάρτα ανεργίας από 12 έως 24,5 μήνες.
Σύμφωνα επίσης με την επίσημη ανακοίνωση του Ο.Α.Ε.Δ., δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι το 1/3 του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων, συνεπώς τα υπόλοιπα 2/3 μένουν εκτός της ενίσχυσης, δηλαδή περίπου 336.000 μακροχρόνια άνεργοι.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσοι έχουν συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες, δε σημαίνει ότι όταν έμειναν άνεργοι δικαιούνταν απαραίτητα και έλαβαν το προβλεπόμενο επίδομα ανεργίας. Δηλαδή, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, οι περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι μένουν εκτός της παροχής, παρά τις αρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης για επίδομα, που θα αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, ως οικονομική ενίσχυση στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19).
Επειδή, πρόσφατα είχε ανακοινωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης η  παροχή οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.
Επειδή, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, τελικά επιδοτούνται μόνο όσοι χαρακτηρίστηκαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 01/04/2019 έως και 16/04/2020, δηλαδή στην ουσία, όσοι απέκτησαν κάρτα ανεργίας από 01/04/2018 έως 16/04/2019.
Επειδή, τα 2/3 (δύο τρίτα) περίπου των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή περίπου 336.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν δικαιούνται να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Επειδή, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Πως προτίθενται να παρέμβουν, ώστε να συμπεριληφθεί στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ το σύνολο των μακροχρόνια ανέργων και όχι μόνο το 1/3 αυτών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί μακροχρόνια άνεργοι με συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα; 
Οι ερωτώντες βουλευτές


Βαρδάκης Σωκράτης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 
Αβραμάκης Ελευθέριος 
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βερναρδάκης Χριστόφορος 
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος 
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης 
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος 


Ζεϊμπέκ Χουσεΐν 
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος 
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη 
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος 
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος


Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος 
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος  Παναγιώτης
Σκούφα Ελισσάβετ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος 
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος 
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης 
Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.