Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις χρεώσεις στις οποίες υποβάλλονται καθημερινά οι πελάτες των τραπεζών»

Uncategorized
Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 5028/19.03.2020), ζητώντας να σταματήσουν οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως η μεταφορά χρημάτων και η πληρωμή λογαριασμών μέσω e-banking. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση ούτε έχει παρέμβει προκειμένου σε όλο αυτό το διάστημα που συστήνει τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών για την αποφυγή του συγχρωτισμού, να μην αποτελεί το επιπλέον κόστος χρήσης αυτών των υπηρεσιών ανασταλτικό παράγοντα για δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Βλέποντας ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να παρέμβει σε αυτό το φλέγον ζήτημα, 42 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν, με νέα ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 5513/06.04.2020) ζητώντας εκ νέου την άμεση παρέμβαση ώστε να επεκταθεί περαιτέρω η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών χωρίς κόστος για τους πολίτες. Η κυβέρνηση ένα μήνα μετά και ενώ έχει αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας και έχει επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση όλων, απάντησε στη δεύτερη ερώτηση με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η απάντηση έχει ως εξής:

«…σας ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αντιλαμβανόμενη τη συνεχή αύξηση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών μέσω internet και mobile banking, αλλά και τη βαρύνουσα σημασία του θέματος, για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων και σε περίπτωση που διαπιστωθεί τυχόν καταχρηστικότητα τραπεζικής προμήθειας, θα παρέμβει, με σκοπό την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών…»
Με αφορμή τη συγκεκριμένη απάντηση ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Μαθήματα εμπαιγμού της πραγματικής αγωνίας των Ελλήνων πολιτών παραδίδει καθημερινά η κυβέρνηση της ΝΔ. Όχι απλώς δεν έκανε καμία παρέμβαση για να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές, στους οποίους συστήνεται και μάλιστα αυστηρά η αποφυγή των μετακινήσεων και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, δεν θα πληρώνουν τις ακριβές χρεώσεις των τραπεζών για την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής λόγω της έκτακτης κατάστασης που επέβαλλε ο κορωνοϊός, αλλά μας ενημερώνει ότι παρακολουθεί τις χρεώσεις των τραπεζών και αν διαπιστώσει κάποια καταχρηστικότητα τραπεζικής προμήθειας θα παρέμβει για να διασφαλίσει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Κατά τα λοιπά αναγνωρίζει τη βαρύνουσα σημασία του θέματος για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Ο αρμόδιος Υπουργός πρακτικά αρνείται να πάρει θέση. Πρακτικά η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για το γεγονός ότι οι πολίτες για μια ακόμη φορά καλούνται να πληρώσουν από το υστέρημά τους παράλογες προμήθειες των τραπεζών ούτε σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά στιγμές για όλους. Αντίθετα όπως προκύπτει από διάφορα δημοσιεύματα έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για εκ νέου διάσωση των τραπεζών που λόγω της βαθιάς ύφεσης που θα πλήξει την χώρα το επόμενο διάστημα θα επηρεαστούν αρνητικά. Για πολλοστή φορά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ και αδιαφορεί προκλητικά για το κόστος που συνεπάγεται για κάθε πολίτη η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζιτών και της οικονομικής ολιγαρχίας».

Στα link μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.