Υποχρεωτική η απογραφή των ψεκαστικών μηχανημάτων

Uncategorized
Ενημέρωση της Π.Ε. Σερρών για την υποχρεωτική απογραφή των ψεκαστικών μηχανημάτωνΣτα μέσα Ιουνίου, ενημερώσαμε τους αγρότες της Περιφερειακής μας Ενότητας ότι στα πλαίσια εναρμόνισης με τις διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/128/ΕΚ, ψηφίστηκε ο Νόμος 4036/27-1-2012, σύμφωνα με τον οποίο είναι υποχρεωτική η απογραφή των πάσης φύσεως ψεκαστικών μηχανημάτων – ψεκαστήρες αγρού αναρτώμενοι ή συρόμενοι, νεφελοψεκαστήρες (τουρμπίνες) αναρτώμενοι ή συρόμενοι, αυτοκινούμενα ψεκαστικά κ. ά..
Η απογραφή των ψεκαστικών είχαμε συμφωνήσει να γίνει στα συνεργεία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών και Βισαλτίας, τα οποία ήταν αρμόδια για τις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).
Επειδή πολλοί παραγωγοί δεν προσήλθαν να απογράψουν τα ψεκαστικά τους μηχανήματα, επανερχόμαστε και υπενθυμίζουμε ότι η απογραφή αυτή είναι υποχρεωτική και εφιστούμε την προσοχή των αγροτών να μην την παραμελήσουν, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα τα επόμενα χρόνια.
Ήδη την 1/8/2013, εκδόθηκε η με αριθμό 8197/90920 Κ.Υ.Α., που καθορίζει τα επόμενα βήματα εναρμόνισης, που είναι η εκπαίδευση των αγροτών – χειριστών και ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος των μηχανημάτων ψεκασμού, κ.λ.π..
Η απογραφή μπορεί να γίνει, ακόμα, στα συνεργεία του ΟΣΔΕ, σε όσα χωριά εξακολουθούν να υπάρχουν, ή στα παρακάτω καταστήματα των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, στα οποία πρέπει, πλέον, να προσέλθουν οι παραγωγοί.

Για την ΕΑΣ Σερρών:                                                             Για την ΕΑΣ Βισαλτίας:    
1.      Κεντρικό Κατάστημα Σερρών                                      1. Κεντρικό Κατάστημα Νιγρίτας
2.      Παράρτημα Νέας Ζίχνης                                                           2. Παράρτημα Μαυροθάλασσας
3.      Παράρτημα Ηράκλειας
4.      Παράρτημα Σιδηροκάστρου
5.      Παράρτημα Ροδόπολης
6.      Εκκοκκιστήριο Σκοτούσσας


7.      Πρατήριο Προβατά

Τα στοιχεία που χρειάζονται για την απογραφή και πρέπει να ξέρει ο παραγωγός όταν προσέρχεται στα συνεργεία των ΕΑΣ, είναι:
1.      Το όνομα του κατασκευαστή του ψεκαστικού του.
2.      Την εμπορική ονομασία (το μοντέλο) του ψεκαστικού, αν υπάρχει.
3.      Τον αριθμό σειράς ή αλλιώς αριθμό πλαισίου, ο οποίος υπάρχει σε πινακίδα ή είναι «χτυπημένος» στο σκελετό του ψεκαστικού.
4.      Την παλαιότητα του ψεκαστικού (πόσα χρόνια έχουν περάσει από την ημερομηνία κατασκευής – αγοράς).
5.      Εάν το ψεκαστικό έχει πιστοποίηση (CE κλπ.).
6.      Τον αριθμό δεξαμενών (μία ή δύο ή τρεις ή τέσσερις).
7.      Τη χωρητικότητα της δεξαμενής του ψεκαστικού υγρού σε λίτρα (500 lt, 600 lt, 1000 lt, κλπ.).
8.       Τον αριθμό ακροφυσίων ψεκασμού (μπεκ).
9.      Το μήκος των βραχιόνων, για τους ψεκαστήρες αγρού (10 m, 12 m, κλπ.).
Αν δεν υπάρχουν κάποια από τα παραπάνω στοιχεία, θα καταγραφούν μόνο τα υπόλοιπα.
Θα βοηθούσε στην απογραφή, για την άντληση των παραπάνω στοιχείων, ο παραγωγός να έχει μαζί του, αν το βρει, το τιμολόγιο αγοράς του ψεκαστικού του μηχανήματος και, αν το ψεκαστικό του έχει πινακίδα κατασκευαστή, κάποια αποτύπωση του πινακιδίου αυτού (να έχει γραμμένα τα στοιχεία της πινακίδας ή να βγάλει μια φωτογραφία της πινακίδας με το κινητό του τηλέφωνο).
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *