Λευτέρης Αβραμάκης: «Να ενισχυθούν οικονομικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι»

Uncategorized
Είκοσι τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 8082/08.07.20) ζητώντας την οικονομική στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας. 

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση και την διάδοση των εθίμων και του πολιτισμού της χώρας. Από το Μάρτιο του 2020 έχουν πρακτικά αναστείλει κάθε δραστηριότητά τους, λόγω της πανδημίας και ακόμα και τώρα που επαναλειτουργούν πολλές από τις δραστηριότητές τους δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων στηρίζεται σε συνδρομές των μελών τους και σε έσοδα από εκδηλώσεις που πραγματοποιούν, είναι δεδομένο ότι πολλοί από αυτούς στερούνται και θα στερηθούν τα έσοδα που καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα για διάστημα μεγαλύτερο των επτά μηνών. Πολλοί σύλλογοι έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να καλύψουν τα ενοίκια, τους λογαριασμούς νερού, ρεύματος και τηλεφώνου, αλλά και τους υπαλλήλους ή τους δασκάλους που απασχολούν όσοι παρέχουν υπηρεσίες πχ διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, μουσικής κτλ. Ακόμα και όσοι σύλλογοι έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες, υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνεπάγονται κατά πολύ μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την υποστήριξη αυτών των συλλόγων. Η μόνη παρέμβαση που έχει κάνει αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση όσων μη κερδοσκοπικών σωματείων ασχολούνται με τον σύγχρονο πολιτισμό αφήνοντας στο περιθώριο τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς συλλόγους. 
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Τα έθιμα και οι παραδόσεις μας επιβιώνουν χάρη στους ανθρώπους και τους εθελοντές των παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων. Στο Νομό Σερρών δραστηριοποιούνται δεκάδες τέτοιοι σύλλογοι που όλο αυτό το διάστημα στερούνται των εσόδων που καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ήδη πολλοί σύλλογοι έχουν προβεί σε αναστολή πληρωμών όλων των υποχρεώσεών τους. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τρόποι να χρηματοδοτηθούν ώστε να καλύψουν μέρος έστω των εξόδων τους. Προτείνουμε στην κυβέρνηση για παράδειγμα να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια που προορίζονται για τις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του 2021. Αν δεν γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις πολλοί σύλλογοι θα αναγκαστούν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους και αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα, κυρίως για την ελληνική επαρχία».  
Στο link αναλυτικά η ερώτηση 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.