Λευτέρης Αβραμάκης: «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στους όρους λειτουργίας των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών»

Uncategorized
Σαράντα οκτώ  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (Αρ πρωτ 6192/05.05.2020), με την οποία ζητούν απαντήσεις για τις παλινωδίες που χαρακτηρίζουν τους όρους επαναλειτουργίας των σχολείων. 

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές σημειώνουν ότι ο ΕΟΔΥΥ ανακοινώνοντας στις 2 Μαΐου μεταξύ άλλων μέτρων, τους όρους ταυτόχρονης παρουσίας ατόμων σε καταστήματα, γραφεία, χώρους λατρείας, σχολεία κλπ, προσδιόρισε για τους χώρους εκπαίδευσης (σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια) την αναλογία 1 άτομο ανά 7 τετραγωνικά μέτρα. Την Κυριακή 3 Μαΐου, αφαίρεσε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, παραπέμποντας στο Υπουργείο Παιδείας για τον καθορισμό των όρων λειτουργίας τους. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, που δεν έχει ιατρικές γνώσεις, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλείνει τα σχολεία όπου εντοπίζεται κάποιο κρούσμα κορωνοϊού. 
Οι Βουλευτές τονίζουν ότι είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας αντιλήφθηκε ότι με τους όρους που προσδιόρισε ο ΕΟΔΥ για την αναλογία μαθητών-εκπαιδευτικών /αίθουσα, πρακτικά η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών αιθουσών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεδομένου ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός συνιστά την επαναλειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές /τάξη. 
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Το άνοιγμα των σχολείων για ελάχιστο χρονικό διάστημα, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί στη βάση της κοινής λογικής. Η κυβέρνηση λειτουργεί και σε αυτό το ζήτημα με όρους επικοινωνίας και όχι στη βάση των επιστημονικών δεδομένων. Δεν γίνεται τη μια ημέρα να συστήνεται η αναλογία 1 άτομο/ 7 τετραγωνικά και την αμέσως επόμενη ημέρα να διαγράφεται αυτός ο όρος και να δίνεται το δικαίωμα στο Υπουργείο Παιδείας να ορίσει κατά το δοκούν τους όρους επαναλειτουργίας των σχολείων. Η λειτουργία των σχολείων πρακτικά για 8 – 10 ημέρες ανά μαθητή, δεν εξυπηρετεί καμία εκπαιδευτική διαδικασία, δεν εξυπηρετεί κανένα δημόσιο συμφέρον, δεν υπηρετεί την ομαλή αλλά προσεκτική επιστροφή στην καθημερινότητα. Η πολιτική επιλογή μάλιστα να μην κλείνει ένα σχολείο στην περίπτωση ύπαρξης κρούσματος, ελλοχεύει πολλαπλάσιους κινδύνους συνολικά για το κοινωνικό σύνολο, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ γρήγορα και πριν κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη ότι επιστρέφουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων αρχικά και κατ΄ επέκταση συνολικά της κοινωνίας. Η ορθή πρακτική σε ότι αφορά την ταυτόχρονη παρουσία ατόμων σε κλειστούς χώρους δεν μπορεί να διαφοροποιείται κατά περίπτωση και άλλα να ισχύουν για καταστήματα, άλλα για χώρους λατρείας και άλλα για τις σχολικές αίθουσες».  

Στο link αναλυτικά η ερώτηση 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *