Κοροναϊός : Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η Ιερά Σύνοδος – Τι θα ζητήσει για τη Μ. Εβδομάδα

Uncategorized

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών για
το Πάσχα αναμένεται να ζητήσει και επισήμως από την κυβέρνηση σήμερα
η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), η οποία συνεδριάζει, με τηλεδιάσκεψη, η
οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το τις 17:00, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου
κ. Ιερωνύμου.
Συγκεκριμένα, οι ιεράρχες θα εστιάσουν στην
πρόταση που έκαναν για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, τη στιγμή που η ΚΥΑ
προβλέπει να παραμείνουν κλειστοί οι ναοί ως τις 11 Απριλίου τουλάχιστον.


Η πρόταση της ΔΙΣ περιλαμβάνει να λειτουργήσουν οι
Ναοί θα λειτουργήσουν με τον ιερέα, έναν ψάλτη και έναν και ένα νεωκόρο, αλλά
χωρίς πιστούς από την Κυριακή των Βαΐων και μετά.
Παράλληλα, επιθυμούν και την μετάδοση των λειτουργιών
μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, αλλά και live streaming όπου υπάρχει η δυνατότητα,
κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις ήδη συμβαίνει.

Μητροπολίτης Δημητριάδος στο MEGA: «Εμείς τηρήσαμε όσα μας ζήτησε η πολιτεία»

Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, άπαντες έχουμε συνειδητοποιήσει τις δύσκολες μέρες που έρχονται και δε θα ζήσουμε το φετινό Πάσχα όπως τις προηγούμενες φορές.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε πως: «εμείς τηρήσαμε ό,τι η πολιτεία μας ζήτησε και το έχουμε τηρήσει με ευλάβεια και με θρησκευτική ακρίβεια».
Σημείωσε πως αν γίνουν οι λειτουργίες, όπως ζητήσει η Ιερά Σύνοδος: «θα δώσει μια δυνατότητα να βρούμε ένα μέτρο που δε θα επιτρέψει είτε τον ‘κρυπτοχριστιανισμό’ είτε κάποιο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να δημιουργήσουν γεγονότα που μετά θα είναι πιο επικίνδυνη η εξέλιξη».

Ένα διαφορετικό Πάσχα

Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, με την κυβέρνηση ωστόσο, δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά, να τονίζει πως δεν πρέπει ο κόσμος να πάει στις εκκλησίες, για να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες. Μένουμε σπίτι χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξαιρέσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε προς τους δημοσιογράφους πως το πιθανότερο σενάριο είναι να περάσουν οι πολίτες το φετινό Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες και μέσα στα σπίτια τους.
Την ίδια στιγμή, όπως ήταν αναμενόμενο, και η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέτεινε την ισχύ της απόφασης για αναστολή όλων των εκκλησιαστικών τελετών και εκδηλώσεων για το Φανάρι και για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου ανά την υφήλιο.
«Η απόφαση θα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι νεωτέρας, ανάλογα προς την πορεία της πανδημίας», ανέφερε χθες η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.