Λευτέρης Αβραμάκης: «Πρέπει να δράσουμε άμεσα και συλλογικά για να ξεπεράσουμε σε τοπικό επίπεδο τις δυσκολίες της πανδημίας»

Uncategorized

Για τις δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο μίλησε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λευτέρης Αβραμάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Μίνα Αφεντούλη και στον Flash 99,4 με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του κόμματος με τη συμμετοχή του Νίκου Παππά, Πρώην Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και πλέον Τομεάρχη Οικονομίας και εκπροσώπους από το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών φορέων του Νομού Σερρών.
Ειδικότερα ο Λευτέρης Αβραμάκης αναφέρθηκε στη δύσκολη και ζοφερή κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία μετά το lockdown, με τις προβλέψεις για ύφεση στο 13% να χτυπάνε το καμπανάκι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτές σταχυολογήθηκαν στο Πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι Ι» και συνεχίζει να εφαρμόζει μια αποσπασματική πολιτική στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» χωρίς να απαντά στις πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», πρόγραμμα κοστολογημένο και ρεαλιστικό, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο αποτελεί μια επικαιροποιημένη δέσμη προτάσεων αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της περιόδου μετά το άνοιγμα της αγοράς και το οποίο περιλαμβάνει αρχικά μέτρα για την ενίσχυση της εργασίας, θεσμοθετεί το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, συνολικού κόστους 3,5 δις, το οποίο θα αφορά περίπου 4 εκ συμπολίτες μας και προτείνει μια σειρά ρυθμίσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως είναι η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα – μαμούθ κρατικών εγγυήσεων  ανάλογο του προγράμματος Ηρακλής για τις Τράπεζες, ύψους 12 δις. Επιπλέον, περιλαμβάνει και ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης του αγροτικού τομέα ύψους 300 εκ.
Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη με τον Νίκο Παππά και τους εκπροσώπους φορέων του Νομού Σερρών δήλωσε πως έγινε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με την παρουσία του συνόλου των φορέων και κατά την οποία διαπιστώθηκε αρχικά η δύσκολη κατάσταση στην οποία πλέον μπαίνει το σύνολο των επιχειρήσεων με ένα μεγάλο μέρος αυτών να απειλείται με λουκέτο, ιδίως στον κλάδο της εστίασης. Τονίστηκε ιδιαιτέρως η αδυναμία των επιχειρήσεων να ενταχθούν στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει για το λόγο αυτό η κυβέρνηση, ώστε πολλές από αυτές να μη διαθέτουν κεφάλαια για να μπορέσουν να ξανανοίξουν. Ο Λευτέρης Αβραμάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων και των πολιτικών εκπροσώπων του τόπου ώστε να αναπτύξουν τοπικές δράσεις, να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, «να δράσουν άμεσα, συλλογικά και να συνθέσουν» μακριά από λογικές «κατόπιν ενεργειών μου», που είναι συνήθεις για τη ΝΔ, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του «Φιλόδημου», ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που έκανε χρήση το σύνολο των δήμων της χώρας ολοκληρώνοντας έτσι σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες έργα υποδομής.  Τέλος, δήλωσε πως θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε επιχειρηματία που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε αυτή την συγκυρία.
Αναφέρθηκε έπειτα στη σημασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κρίσης και στη μεγάλη ανάγκη να υπάρξει ένα μεγάλο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση, η ανεργία και η διόγκωση του χρέους, ενώ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις και χωρίς λαϊκισμούς, με πρόθεση σύνθεσης και συνεργασίας στη βάση της εξεύρεσης λύσεων για την οικονομία και την κοινωνία. Η κυβέρνηση βέβαια δεν είναι διαθέσιμη να ακούσει.

Κλείνοντας και σχολιάζοντας την κατάσταση στον Έβρο, τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, στο οποίο δεν χωρά πολιτική σπέκουλα και μικροκομματικά παιχνίδια. Άποψη που δε συμμερίζεται η κυβέρνηση που προσπαθεί να παρουσιάσει την ίδια ως θύμα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως θύτη. Ο βουλευτής τόνισε ιδιαιτέρως πως σε θέματα εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, κυριαρχικών δικαιωμάτων και πολύ περισσότερο συνόρων δεν μπορεί κανείς υπουργός και κανένας πολιτικός παράγοντας να επιδεικνύει ανεύθυνη στάση. Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ασκεί την πολυδιάστατη πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να ενσκήψει στα θέματα αυτά και να ζητήσει τη συνδρομή όλων των κομμάτων στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Συνέντευξη του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρη Αβραμάκη στο Ρ/Σ Flash 99,4 Θεσσαλονίκης 28.5.20 https://youtu.be/EsmXadO8ZeQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.