Σοφία Σακοράφα προς ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ: “Είναι η στιγμή να αποδείξετε ότι υπάρχει η έμπρακτη πολιτική βούληση για λύση στο ονοματολογικό”

Uncategorized
Να αποδείξει ότι υπάρχει έμπρακτη πολιτική βούληση για λύση στο ονοματολογικό, ζήτησε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Δημητρόφ, κατά την ακρόαση του από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Η κυρία Σακοράφα, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε απευθυνόμενη στον κ. Δημητρόφ ότι μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς πολιτικής κρίσης και αστάθειας στη χώρα του, φαίνεται ότι αποκαθίσταται η πολιτική ομαλότητα και η κανονικότητα.
“Όμως θα μου επιτρέψετε” του είπε, “ να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με τις δηλώσεις που κάνετε το τελευταίο διάστημα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων”. “Ζητάτε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών -τόσο για την Ε.Ε. όσο και τη πΓΔΜ”.Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής του είπε ότι η Ελλάδα, όπως έχουν επισημάνει όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς, είναι έτοιμη να υποστηρίξει εμπράκτως την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, εφόσον η πΓΔΜ θα έχει προηγουμένως εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές πρακτικές και θα έχει ανταποκριθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. “Το ονοματολογικό δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.  Και εσείς πρώτος θα έπρεπε να το θέτετε ως προμετωπίδα της ευρωπαϊκής σας προοπτικής” είπε μιλώντας στον Νίκολα Δημητρόφ.
Τόνισε ότι “τώρα” είναι η στιγμή να αποδείξει ότι υπάρχει η έμπρακτη πολιτική βούληση για λύση στο ονοματολογικό και ότι πολιτική δέσμευση φαίνεται ότι υπάρχει και από τις δύο πλευρές.  “Αυτή θα είναι η προστιθέμενη αξία της κυβέρνησης σας και η ειδοποιός διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Γκρουέφσκι στις εξωτερικές σχέσεις”.

Στο τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή της, είπε στον κ.Δημητρόφ, ότι  οποιαδήποτε συζήτηση, για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πριν εκπληρωθούν τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ενταξιακής διαδικασίας, “θα είναι εκτός τόπου και χρόνου” πριν διασφαλιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας και υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο ονοματολογικό.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *