Μ. Χαρακόπουλος: Η ανασυγκρότηση περνάει μέσα από την ΚΑΠ και τους νέους αγρότες

Uncategorized
ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ 3,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΚΑΠ

Την ανάγκη για ποιοτική παραγωγή, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΑΓΡΟTERRA», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι την περίοδο 2014-2020 θα διατεθούν για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 3,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Χαρακόπουλος: Η ανασυγκρότηση περνάει μέσα από τους νέους αγρότες
Ο αναπληρωτής υπουργός κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» των αγροτικών δανείων, τονίζει ωστόσο πως διερευνάται κάθε δυνατή διευκόλυνση για τους αγρότες και μάλιστα «σύντομα επίκειται νομοθετική ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην “κακή ΑΤΕ”, ενώ υποστηρίζει την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, προκειμένου -όπως επισημαίνει- να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη στήριξη της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής», δίνει βαρύτητα στους νέους αγρότες -το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, ταυτίζεται με το μέλλον των νέων αγροτών, λέει- καθώς «για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η ενίσχυσή τους από τα κράτη μέλη, σε ποσοστό έως 2% επί του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου».
«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να κατευθύνει ένα μέρος των ετήσιων ενισχύσεων στοχευμένα, με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης με την παραγωγή. Πιστεύω ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να υπηρετεί μια συγκεκριμένη στρατηγική στήριξης τομέων εθνικής σημασίας. Για παράδειγμα, η συνδεδεμένη ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής φέτας, ενός Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που αποτελεί σήμα κατατεθέν της ελληνικής, αλλά και μεσογειακής διατροφής» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *