Λευτέρης Αβραμάκης: «Πίσω από το success story στην αντιμετώπιση της πανδημίας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού σκιαγραφεί μια νέα δυστοπική Ελλάδα»

Uncategorized
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ακόλουθη εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους Υπουργούς, δήλωσε:«Το απόγευμα της Τετάρτης παρακολουθήσαμε από τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη άλλον έναν κύκλο ανακοινώσεων νέων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας και της εργασίας. Δεν ήταν τυχαία ασφαλώς η επιλογή όλων να κάνουν εκτενή αναφορά στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και στις πρωτοβουλίες αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στο πεδίο της οικονομίας. Δεν ήταν τυχαία η προσπάθεια τους να συνεχίσουν την οικοδόμηση ενός success story περί δήθεν διεθνούς υποδείγματος αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Το αφήγημα αυτό επιτυχίας, όμως, χτίζεται σε σαθρά θεμέλια και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει.
Αρχικά, από τις προχθεσινές εξαγγελίες γίνεται ξεκάθαρο με κάθε τρόπο σε κάθε τόνο πως ξεκινάει μια νέα εποχή για τους Έλληνες εργαζόμενους. Το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε, μαζί με τις υπόλοιπες εργασιακές ρυθμίσεις προδιαγράφουν ένα νέο απολύτως επισφαλές πεδίο υποαπασχόλησης και μειωμένων αμοιβών. Ειδικότερα, συνεχίζεται η αμειβόμενη αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η οποία μάλιστα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού θα μπορεί να καλύπτει μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο (για την εστίαση το δικαίωμα αυτό παύει κατά το τέλος Ιουνίου) το σύνολο των εργαζομένων κάθε επιχείρησης με την καταβολή σε αυτούς αποζημίωσης ύψους 534 € μηνιαίως. Έγινε, επιπλέον, ξεκάθαρο πως χορηγείται δικαίωμα υιοθέτησης νέων πρακτικών μερικής απασχόλησης με την απόλυτη ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος ώστε να απασχολεί τον εργαζόμενο ο εργοδότης για όσο χρόνο επιθυμεί. Αυτό σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης των απολύσεων από 1η Ιούνη για όσες επιχειρήσεις δεν ισχύει πλέον η αναστολή της σύμβασης εργασίας θα σημάνει με βεβαιότητα τη δημιουργία ένας στρατού επισφαλώς μερικώς απασχολούμενων και ανέργων, ο οποίος θα ζει επιπλέον με την απειλή να χάσει το σπίτι του.
Με το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ από την άλλη, χρηματοδοτούμενο κατά ένα μέρος από το ευρωπαϊκό δανειοδοτικό εργαλείο SURE για τη στήριξη της εργασίας, λαμβάνεται πρόνοια κάλυψης τμήματος του απολεσθέντος εισοδήματος των εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες κατά το προηγούμενο διάστημα εμφάνισαν πτώση του τζίρου τους τουλάχιστον 20%. Επιπλέον, λαμβάνεται πρόνοια για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά άνεργους στον κλάδο του τουρισμού.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε η κυβέρνηση αναφορικά με τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων. Κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ και το Τ.ΕΠΙΧ. ΙΙ, τα οποία αποτελούν κατ’ ουσία μέσο δανεισμού. Αναγκάζει, λοιπόν, η κυβέρνηση τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βιώνουν το άγχος χρηματοδότησης της επαναλειτουργίας τους να επιβαρυνθούν με νέα δάνεια οδηγώντας τις έτσι σε νέο αδιέξοδο. Αισθητή έγινε, επιπλέον, η απουσία από τις προχθεσινές δηλώσεις μέτρων στήριξης για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, όσους λίγο καιρό πριν ξεκίνησαν να συμμετέχουν στα περίφημα voucher τηλεκατάρτισης.
Από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, λοιπόν, ένα είναι απολύτως βέβαιο. Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όσοι δεν χάσουν τη δουλειά τους ή δεν κλείσουν τα μαγαζιά τους, πρόκειται να υποστούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέσα στους επόμενους μήνες σημαντική απώλεια του εισοδήματός τους βυθιζόμενοι σε μια πρωτοφανή ύφεση καθώς η στάση της κυβέρνησης είναι απολύτως φοβική, διστακτική, κυρίως όμως εμφορούμενη από τις γνωστές νεοφιλελεύθερες εμμονές της. Καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αποφασιστική ώθηση στον κόσμο της εργασίας ώστε να μην βυθιστεί στο τέλμα της ύφεσης και της ανεργίας. Αντ’ αυτού πανηγυρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη για την συνολική λήψη μέτρων 24 δισ.  ενώ στην Ισπανία ήδη από το Μάρτιο ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ ανακοίνωσε πρόγραμμα συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια των αρμόδιων τομεαρχών μας καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της εργασίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ένα σύνολο μέτρων που θα μπορούσαν σήμερα να δώσουν ανάσα αισιοδοξίας στην πλειοψηφία της κοινωνίας, στο σύνολο των εργαζόμενων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Η κυβέρνηση αγνόησε και αγνοεί τις προτάσεις μας. Όμως, δεν είναι αργά. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το περίφημο μαξιλάρι των 37 δισ. καθώς και πόροι ΕΣΠΑ, είναι ακόμα άμεσα διαθέσιμα προς αξιοποίηση ώστε να ενισχυθεί γενναία ο κόσμος της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, ώστε να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η ενεργή ζήτηση και να μη βυθιστεί η ελληνική οικονομία στην υφεσιακή δίνη. Έχοντας αποφύγει την υγειονομική καταστροφή μέχρι σήμερα θα είναι κρίμα να ζήσουμε μια νέα κοινωνική δυστοπία, πολύ χειρότερη, όπως προβλέπεται, των πρώτων χρόνων της μνημονιακής περιόδου.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.